63 kunstenaars zondag op Ridderplein in Gemert

Eindelijk weer kunstmarkt

Henk van Eck staat te popelen om eindelijk weer zijn schilderijen van historische gebouwen in Gemert te koop aan te bieden. Komende zondag is het zover, op de mede door hem georganiseerde kunstmarkt op het Ridderplein.

(Harry Weerts, Eindhovens Dagblad 16-08-2022, h.weerts@ed.nl) Foto Sem Wijnhoven/DCI Media

Gemert
Twee jaar lang bleven de doeken in het atelier. Corona zette een streep door de Gemertse kunstmarkt. ,,Om moedeloos van te worden. We konden als stichting helemaal niks organiseren.”
Een probleem dat kunstenaars in heel het land parten speelde. De hunkering om schilderijen en beeldhouwwerk uit te stallen ebde niet weg, merkte Van Eck. Het groene licht voor de Gemertse kunstmarkt kwam als geroepen. ,,We kregen zo’n negentig aanmeldingen. Evenveel als vóór corona. Zelfs ondanks de hoge brandstofkosten.”
Het zijn sowieso al dagen vol onzekerheid, legt hij uit. ,,De deelnemers vragen zich af of ze iets kunnen verkopen. In economisch moeilijke tijden is het ongewis of bezoekers in kunst willen investeren.”
Kortom, het zijn geen makkelijke tijden voor artistiekelingen. Toch tornde de stichting niet aan de strenge selectie. 63 kunstenaars strijken 21 augustus neer op het Ridderplein voor editie 17. Van Eck: ,,We willen geen markt met alleen snuisterijen zijn.”
Op de Gemertse kunstmarkt is het aanbod divers. Van schilderijen tot glazen creaties, tussen metaalwerk en dichtkunst. Die artiesten betalen net als voorheen nog steeds 45 euro voor een kraampje. ,,De kunstenaars mogen niet de tol betalen voor de stijgende kosten bij de kraamverhuurder”, vindt Van Eck.
De bezoekers worden al helemaal ontzien: gratis entree. Dat past in het plaatje van een cultuurvriendelijke gemeente, betoogt Van Eck. Hij doelt daarmee op het cultuurbeleid, dat Gemert-Bakel op verzoek van de gemeenteraad aan het maken is.
De stichting rekent op een gemeentelijke subsidie van 300 euro, waarvoor het de aanvraag al indiende. ,,Die helpt ons om de markt betaalbaar te houden voor de deelnemers.”
Die investering verdient zich terug, verzekert hij. ,,Een goed cultureel aanbod trekt toeristen naar de gemeente”, weet Van Eck zeker. Ook de horeca op het Ridderplein profiteren. De kraampjes zijn omringd door de terrassen. Aan de overzijde trekt het kasteel van Gemert bekijks. Ook Van Eck liet zich door het kasteel inspireren. Hoe hij dat naar het doek vertaalde, is komende zondag tussen 12.00 en 17.00 uur te zien.